Algemene informatie

Algemene informatie ‘Schiere monniken en grijze vrouwen’ Cisterciënzers in Nederland 1165-1797. Een overzicht

Schiere monniken A3.indd

Aan de vooravond van de twaalfde eeuw werd in de bossen ten zuiden van Dijon een nieuw klooster gesticht. Een groepje monniken probeerde hier de Regel van Benedictus zo strikt mogelijk in praktijk te brengen. De plek waar ze zich hadden gevestigd heette ‘Cistercium’, en de monniken werden daarom ‘cisterciënzers’ genoemd. Na een moeizaam begin bleek hun initiatief ongekend succesvol. De monniken stichtten honderden nieuwe kloosters in alle windstreken van Europa.

Ook in Nederland bouwden de cisterciënzers hun kloosters, beginnend in Friesland. Vanwege hun grijze kleding werden de cisterciënzers er ‘schiere’ monniken genoemd (schier = grijs). Aan het eind van de middeleeuwen was Nederland 34 cisterciënzer mannen- en vrouwenkloosters rijk. Deze kloosters hebben vaak honderden jaren bestaan.

Het boek ‘Schiere monniken en grijze vrouwen’ vertelt de geschiedenis van de cisterciënzers die 850 jaar lang onafgebroken in Nederland aanwezig zijn geweest. Het geeft een overzicht van alle cisterciënzerkloosters die binnen de huidige grenzen van Nederland bestaan hebben. Het besteedt ook aandacht aan een aantal cisterciënzerkloosters net over de grens die met de Nederlandse kloosters verbonden waren, of die in Nederland bezittingen hadden.

Enkele pagina’s Deel II en Deel III
Enkele pagina’s Deel I

Ook voor meer informatie of het aanvragen van flyers of posters, neem gerust contact met de uitgever op!